> Veslački portal

> Hrvatski veslački savez



Kontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 







 

Preporuka za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima

13.5.2020.

Poštovani,

Nastavno na Odluku o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koju je Stožer za civilnu zaštitu RH u nedjelju, 10. svibnja 2020. godine, a kojom se omogućuje početak rada teretana, fitness i sportsko-rekreacijskih centara od 13. svibnja 2020. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je Preporuku za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima.

Navedena Preporuka primjenjuje se na održavanje treninga i športsko-rekreativnih aktivnosti u svim rekreacijskim centrima, uključujući teretane i sve oblike športskih dvorana, a možete je pronaći na sljedećoj poveznici.

Obavijest o održavanju treninga

Zagreb, 11.5.2020.

Stožer za civilnu zaštitu RH u nedjelju, 10. svibnja 2020. godine, donio je Odluku o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojom su ponovo dozvoljeni svi športski treninzi i to za sve uzrasne kategorije, a početak rada teretana, fitness i sportsko-rekreacijskih centara dozvoljava se od 13. svibnja 2020. odnosno bazena od 18. svibnja 2020. godine.

Sukladno navedenom, obavještavamo vas kako nastavno na sve odluke Stožera za civilnu zaštitu RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi preporuke kojih se potrebno pridržavati pri provođenju pojedine aktivnosti, pa je tako donesena Preporuka za treninge/pripremne utakmice i športsko-rekreativne aktivnosti na otvorenim športskim objektima tijekom epidemije COVID-19 koje se potrebno pridržavati prilikom provođenja treninga na otvorenim športskim objektima. Isto tako, Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro će objaviti i preporuke za održavanje treninga u zatvorenim športskim objektima, kao i onih aktivnosti koje, sukladno Odluci, mogu početi s radom 13. odnosno 18. svibnja 2020.

Navedenu Odluku Stožera za civilnu zaštitu možete pronaći na sljedećoj
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Sport_rekreacija_na_otvorenom-10-05.pdf

poveznici.

Navedenu Preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo možete pronaći na
sljedećoj

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Sport_rekreacija_na_otvorenom-10-05.pdf

poveznici.


Također, obavještavamo vas kako sve odluke i preporuke u području športa možete pronaći na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport http://www.sdus.gov.hr> www.sdus.gov.hr), kao i na stranicama Ravnateljstva
za civilnu zaštitu (www.civilna-zastita.gov.hr http://www.civilna-zastita.gov.hr  i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
(http://www.hzjz.hr> www.hzjz.hr) te vas ovim putem pozivamo da pratite navedene stranice i radi svih dodatnih informacija.

PRIOPĆENJE TAJNIŠTVA HVS-a

HVS KLUBOVIMA

27.4.2020.

Predmet:        HVS – predstojeće aktivnosti

Zbog izvanredne situacije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 koja je zaustavila normalan život i rad u cijelom svijetu, tako i u Hrvatskoj, nastupile su izvanredne okolnosti koje su utjecale na provedbu većine naših planiranih veslačkih aktivnosti.
Tako je u okviru mjera Vlade Republike Hrvatske i Hrvatski veslački savez donio odluku o ograničavanju svojih veslačkih aktivnosti.

Zbog trenutačno dobre epidemiološke situacije, Vlada je krenula u popuštanje mjera i postupno pokretanje niza gospodarskih i društvenih aktivnosti.
Za naš sport, između ostalog, to znači da će se od 27. travnja dopustiti trening sportaša i sportašica 1. i .2. kategorije.
U nadi da će se te mjere pokazati uspješnima, za očekivati je da ćemo do 11. svibnja moći otvoriti klubove i organizirati treninge po grupama uz poštovanje epidemioloških mjera i postupno se vraćati u normalu.

Prateći informacije iz FISA-e, one su sljedeće:

Otkazana su sljedeća FISA natjecanja u 2020.:

- otkazane su sve tri regate Svjetskog veslačkog kupa i Finalna kvalifikacijska regata za OI - iste se neće održati u 2020. godini;

- otkazano je Svjetsko veslačko prvenstvo za seniore, mlađe seniore do 23 godine i juniore - isto se neće održati u 2020. godini.

Održat će se sljedeća FISA natjecanja u 2020.:
(ovisno o ukupnoj zdravstvenoj situaciji radi sigurnosti i zdravlja sudionika)

- Europsko veslačko prvenstvo za veslače do 23 godine, Duisburg, Njemačka, održat će se u izvornom terminu od 5. do 6. rujna 2020. godine;

- Europsko veslačko prvenstvo za juniore, Beograd, Srbija, održat će se u novim terminu od 26. do 27. rujna 2020. godine;

- Europsko prvenstvo u veslanju za seniore, Poznan, Poljska, održat će se u novim terminu od 9. do 11. listopada 2020. godine.

Iako je u ovom trenutku teško prognozirati dugoročno razvoj situacije s pandemijom virusa SARS-CoV2, uzimajući u obzir informacije iz FISA-e izbornik će sačiniti novi plan i program te kriterije za odabir veslača za posade izborne vrste za navedena europska prvenstva.

Isto tako Hrvatsko veslačko prvenstvo (HVP za seniore i veterane, Zagreb, 18.-19. travnja, i HVP za juniore i kadete, Zagreb, 3.-5. srpnja) u navedenim terminima se neće održati.

Na osnovi prijedloga izbornika, prijedlog je da se Hrvatsko veslačko prvenstvo održi u Zagrebu od 11. do 13. rujna 2020. za sve uzraste. Raspis HVP-a bio bi osnovom zadnjeg održanog HVP-a za sve uzraste održanog 2016. godine.

Iako je u ovom trenutku teško prognozirati dugoročno razvoj situacije s pandemijom virusa SARS-CoV2, pratit ćemo informacije Nacionalnog kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nadajući se da ćemo kao organizator HVP-a moći udovoljiti svim tehničkim i sigurnosnim uvjetima.

Stoga tražimo vaše mišljenje o predloženom.

 

Oprezno i nadalje,

 

Zdravko Gajšak, glavni tajnik

 

Odluka o odgađanju svih redovitih zajedničkih planiranih aktivnosti do daljnjeg

Zagreb, 12. ožujka 2020.

HVS KLUBOVIMA

Predmet: HVS - predstojeće aktivnosti

Priopćenje tajništva

Zbog povećanog interesa javnosti, medija i članova HVS-a u vezi korona virusa i naŠih redovitih zajedničkih planiranih aktivnosti HVS donosi priopćenje:

- HVS donosi odluku o odgađanju svih redovitih zajedničkih planiranih aktivnosti do daljnjeg.

- HVS daje preporuku svojim članicama da svoje aktivnosti provode u skladu s odlukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite, županijskih kriznih stožera civilne zaštite na temelju lokalne i opće epidemiološke situacije, osobnostima sudionika i vrsti kontakata među sudionicima.

- HVS će tijekom sljedećeg tjedna predložiti izmjene i dopune zajedničkih aktivnosti za naredni period.

> DOKUMENT

 

> Dopuna priopćenju Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS-a

Priopćenje Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS               

23. ožujka 2020.

Poštovane veslačice i veslači,

Obzirom na potrebe strožih mjera izbjegavanja svakog kontakta s drugom osobom savjetujemo da se prekinu sve aktivnosti treninga u klubovima. Vjerujemo da su mnogi tako već postupili. Individualni trening od kuće kao trčanje, bicikl ili slično bi se mogao dozvoliti uz uvjet izbjegavanja kontakata i zajedničkih prostora. Ponesite malo alkohola i dezinficirajte ruke nakon diranja kvaka, bankomata ili drugih predmeta koji su dostupni i drugima. Za olimpijske kandidate treba osigurati uvjete treniranja u individualnoj potpunoj izolaciji.

Trening bi mogli nastaviti i oni koji su u mogućnosti ostvariti uvjete individualne potpune izolacije. Ako se uvjeti ostvare, trener treba ostati izvan direktnog kontakta s veslačima, što uključuje vožnju u istom automobilu, boravak u istoj prostoriji i slično.

Od veslača i veslačica očekuje se potpuno odgovorno i primjerno ponašanje propisano za sve građane.

 

> Priopćenje Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS-a

Priopćenje Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS

14. ožujka 2020.

Poštovane veslačice i veslači,

Do sada je rizik infekcije korona virusom u Hrvatskoj bio mali, ali se očekuje da bi od idućih bi dana mogao biti realan.
Korona virus ili Covid19 uzrokuje bolest sličnu gripi, ali s većom tendencijom zahvaćanja pluća. U mladih i inače zdravih je bolest obično blagog toka i prolazi bez posljedica. U starijih ili dodatno bolesnih osoba bolest uzrokovana korona virusom može biti ozbiljna i zahtijevati liječenje u intenzivnim jedinicama uz upotrebu aparata za disanje, a može završiti i smrtnim ishodom.

Infekcija se prenosi uobičajenim kontaktom, dakle kapljičnim prijenosom i dodirom. Moguć je i prijenos preko predmeta koji su nedavno, unutar nekoliko sati, bili kontaminirani i na kojima se nalazi virus (kvake, bankomati, zvona, sprave koje se zajednički koriste …itd).

Zadatak je svih odgovornih građana da maksimalno smanje rizik prijenosa virusa, kako bi se usporilo njegovo širenje. Prebrzo širenje virusa dovodi do istovremenog obolijevanja velikog broja ljudi, što je veći problem nego ako se epidemija širi sporije. Zato nam je svima u interesu zaustavljanje ili smanjenje brzine širenja epidemije kako bi se izbjegla situacija u kojoj se radi ograničenja zdravstvenih resursa ne bi moglo svim ugroženima jednako kvalitetno pomoći.

Stoga vam savjetujemo da smanjite kontakt s drugim ljudima na najveću moguću mjeru, izbjegavate boravak u zatvorenom prostoru s drugim ljudima, izbjegavate rukovanje, komunikaciju bez udaljenosti od druge osobe od barem 2 metra, javni prijevoz i slično.

Često perite ruke sapunom u toploj vodi ili ih dezinficirajte alkoholom, osobito nakon mogućeg rizičnog kontakta. Najbolje je da se ponašate tako kao da sami imate virus, a ne želite ga prenijeti drugima, ili da pretpostavite da osobe s kojima ste u kontaktu imaju virus koji vam mogu prenijeti.

U mladih i zdravih virus može biti prisutan bez pojave bolesti, te su oni neko vrijeme mogući izvor širenja virusa, a da toga nisu svjesni. Važno je da prekinete fizički kontakt s članovima obitelji i drugima koji pripadaju ugroženoj skupini za razvoj težeg oblika bolesti, a to su stariji i inače bolesni.

Za održavanje komunikacije koristite telefone i druge oblike komunikacije koja nije direktna. Savjetujte starijima da ne izlaze iz kuće, osobito da se ne okupljaju, omogućite im dostavu neophodnog bez izravnog kontakta uz provođenje mjera zaštite.

Boravak na otvorenom prostoru nije rizičan, te se može nastaviti s treniranjem veslanja, po mogućnosti u manjim disciplinama, ili s drugim oblicima treninga na otvorenom. Izbjegavajte okupljanje u klubu, svlačionici, a ako trenirate u zatvorenom onda neka treninzi budu pojedinačni, a nakon upotrebe sprava treba ih prebrisati otopinom za dezinfekciju koja uništava korona virus.

U slučaju pojave povišene temperature potrebno je privremeno prekinuti s treningom, te se obratiti medicinskoj službi u skladu s preporukama u vašem mjestu prebivanja. Ukoliko vam se odredi karantena ili samoizolacija potrebno je dosljedno se pridržavati uputa bez iznimaka.

Ispred povjerenstva za zdravstvenu skrb

Prof. dr. Radovan Radonić

 

 

Podijeli na Facebook