> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

JUNIORSKOM ČETVERCU URUČENA NAGRADA DRAŽEN PETROVIĆ

Ponosni laureati Samardžić, Pedić, Banović i Čavka

10. rujna 2014. Autor: Petar Milin

Veliko priznanje hrvatskom veslanju i, dakako - svakom laureatu osobno, u rukama je četvorice sjajnih mladih reprezenata veslačkog sporta. Bernard Samardžić, Filip Pedić, Josip Banović i Toni Čavka, ukratko – juniorski četverac bez kormilara, primili su na svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović nagradu koja i nosi ime hrvatskog košarkaškog genija.

Nagrada darovitim mladim sportašima za iznimna postignuća u minulih 365 dana tradicionalno se dodjeljuje 10. rujna, na obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. Članovi kaštelansko-zadarskog kvarteta laureati su u kategoriji najuspješnijih sportskih parova, posada i štafeta, a za taj laskavi epitet u 2014. godini boravili su u međunarodnoj konkurenciji čak četiri puta na pobjedničkim postoljima. Kreator njihovih uspjeha, kaštelanski trener Josip Berecka, zračio je ponosom na svoje učenike:

- Mladi momci koji su tek okusili sport i draž natjecanja u međunarodnoj konkurenciji imaju iza sebe odličnu sezonu. Medalje na međunarodnim regatama u Münchenu i na Bledu te bronce na Europskom i Svjetskom prvenstvu pokazuju da su oni na svakom natjecanju na kojem su se pojavili - osvojili i odličje. Rekli bismo kako i nije moglo bolje. Puno im znači ova nagrada jer znamo što je Dražen Petrović značio za hrvatski i svjetski sport. Vjerujem da će se za njih još čuti kada se okušaju u seniorskoj konkurenciji – u ovoj - ili u nekim drugim kombiniranim posadama.  

Filip Pedić prvi je od posade nagrađenog četverca dobio priliku izreći što mu znači nagrada koja nosi Draženovo ime:

- Velika mi je čast primiti ovu nagradu jer Dražen Petrović je bio jedan od naših najvećih sportaša uopće. Presretan sam zbog toga i vjerujem da ćemo nastaviti s dobrim rezultatima. Nadam se - u istoj posadi.  

Josip Banović bio je glasnogovornik posade prilikom uručenja priznanja, a na upit voditeljice Mile Horvat - kontaktiraju li s posadom puno poznatijeg seniorskog četverca, vrlo spontano (usput i duhovito) odgovorio je kako baš i nisu u kontaktu jer su seniori trenutačno na zasluženom odmoru. Banović je izrazio zadovoljstvo što su dobili Draženovu nagradu u prilično jakoj konkurenciji iz drugih sportova. Za kraj je istaknuo:

- Cijelu zimu marljivo smo radili, potom nastupali po regatama i velikim natjecanjima. Isplatilo se, ostvarili smo zadane ciljeve, nadam se da nismo nikoga razočarali. Idemo dalje u nove pobjede…

Mladi olimpijac Bernard Samardžić izrekao je dojmove s OIM-a iz Nandžinga (“organizacija gotovo savršena - sve u sekundu precizno, hrana dobra, jedino malo tvrdi kreveti”), a HOO-ovu nagradu kratko je prokomentirao:

- Ovo je na neki način i obveza za uspješan nastavak naših karijera. Nagrada će nam biti veliki poticaj već u treninzima za sljedeću sezonu…

I Toni Čavka je kroz ovu nagradu doživio veliku zadovoljštinu za svoj rad, ali i motivaciju za budućnost:

- Naravno, velika mi je čast biti dobitnik ove nagrade. Kao što je Dražen uvijek težio postizati bolje i više, tako ćemo i mi s ovim vrlo poticajnim priznanjem ići prema još boljim rezultatima. Ostanemo li u ovome sastavu, imamo svijetlu budućnost…

U HOO-ovu izboru za 2014. godinu najbolja mlada sportašica je taekwondašica Ivana Babić, najbolji sportaš je atletičar Martin Marković, najbolja ženska ekipa je juniorska judo reprezentacija, a naj-momčad košarkaška U18 reprezentacija. Svi laureati nagrađeni su pisanom poveljom sa stiliziranim likom Dražena Petrovića te novčanim iznosom.

Sve kandidate predložili su nacionalni sportski savezi, a o laureatima je odlučio Odbor Nagrade Dražen Petrović, u sastavu: Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Tamara Boroš (Hrvatski klub olimpijaca); Ana Marija Čelan Bujas, Natko Zrnčić-Dim i Ištvan Varga (Komisija sportaša HOO-a); Iva Perdec Augustić, Vinko Knežević, Nikola Lipovac (Hrvatski zbor sportskih novinara); Branimir Bašić, Sanda Čorak, Sanda Mandir (Vijeće HOO-a) te predsjednik Odbora Zvonimir Boban.


Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP seniora - Amsterdam


SP juniora - Hamburg

SP seniora do 23 godine - Varese


3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu