> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

ZAVRŠENO JUNIORSKO EUROPSKO PRVENSTVO U BELGIJI

Bronca Pediću, Banoviću, Samardžiću i Čavki u četvercu ‘bez’

26. svibnja 2014. Autor: Petar Milin

Hrvatima je posljednjih godina na velikom natjecanju važno samo jedno - imati (dobar) četverac! Na juniorskom Europskom prvenstvu u Hazewinkelu (s rekordnih 450 natjecatelja iz 31 države) obraz hrvatskog veslanja brončanim je odličjem osvjetlala zadarsko - kaštelanska kombinacija u četvercu bez kormilara: Filip Pedić, Josip Banović, Bernard Samardžić i Toni Čavka.

Posada pod stručnim vodstvom trenera Josipa Berecke do bronce je doveslala za 6:13.34, što je pet i pol sekundi bilo sporije od pobjednika Rumunja i nešto više od dvije sekunde od drugoplasiranih Talijana. U prvom nastupu, u kvalifikacijskoj skupini, naš je četverac trijumfirao i izborio izravan nastup u A finale, a imao je slabije vrijeme samo od Rumunja koji su na još uvjerljiviji način trasirali put u elitnu završnicu. Talijani su, naime, do finala stigli kroz repasaž…

Drugi naš adut s izborenim A finalom, samac Tomislav Šain (HAVK Mladost), imao je brojniju konkurenciju pa samim time i jednu utrku više do borbe za odličja. Najprije je trećim mjestom u skupini izborio polufinale, potom kao drugoplasirani prošao u A finale. Imao je treće vrijeme od 12 polufinalista. Brže od njega poluzavršnicu su izveslali jedino kasniji europski prvak Azerbajdžanac Yotov i doprvak Švicarac Blankenberger. Tomislav Šain nije uspio ponoviti taj domet i u A finalu. Nastup na EP-u u Belgiji završio je na šestom mjestu, što daje veliki optimizam za budućnost - i njemu, i njegovu treneru Darku Mikšiću.

Ivana Vilenica i Tea Kavčić (HAVK Mladost) u ženskom dvojcu bez kormilara nisu dobro otvorile EP. U prvom nastupu bile su posljednje, pete, što ih je usmjerilo u repasaž. Dvije posade od šest prolazile su u A finale, ali naše su juniorke bile za jedno mjesto “prekratke” - treće. Ipak, to ih nije deprimiralo za nastup u utješnom finalu. Smogle su snage i uvjerljivom pobjedom u B finalu (s gotovo deset sekundi ispred drugoplasiranih Britanki) potvrdile dobre perspektive.
Iktusova reprezentativna posada u dvojcu na pariće, Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković, bila je u izlučnom natjecanju pretposljednja, peta. U repasažnom popravku ostale su “prve ispod crte” za prolazak u polufinale. Zaostatak od oko sekunde i pol dijelio ih je od trećeplasiranih Moldavki. U C finalu bile su druge za ukupno 14. mjesto u Europi. 

Izbornik Srećko Šuk kratko je komentirao domet naših posada na juniorskom EP-u:

- Očekivanja su ispunile tri naše posade - ponajprije četverac s osvojenom medaljom, zatim samac nastupom u A finalu, te ženski dvojac bez kormilara pobjedom u malom finalu. Za ženski dubl teško se to može reći, jer C finale je ipak daleko od naših nadanja. Ali u njihovu slučaju evidentno se radi i o nedostatku iskustva…

Rezultati 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Međunarodna juniorska regata - Munchen


Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu