> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

MEĐUNARODNA REGATA ‘TROFEJ BEOGRADA’

Juniori i mlađi juniori zaslužili izbornikove pohvale   

6. svibnja 2014. Autor: Petar Milin Foto: www.veslaska-zveza.si

Regatna staza na Adi Ciganliji bila je poprište veslačke regate “Trofej Beograda” sa sudjelovanjem natjecatelja iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Makedonije, ali i brojnih hrvatskih veslačica i veslača. Regata je trebala poslužiti i kao svojevrsna filtracija kadrova za skorašnji EP na istim vodama, ali meteorološki uvjeti definitivno su bili protiv veslanja. Dvodnevno natjecanje “oprano” je kišom, “otpuhano” jakim vjetrom, ukratko – “začinjeno” je nevremenom…

- Svi oni koji su bili dobro pripremljeni, dobro su i odveslali regatu po tako opakom vremenu– izjavio je u osvrtu izbornik hrvatske veslačke vrste Srećko Šuk.

A koliko je (ne)vrijeme bilo utjecajno na ovaj veslački događaj najbolje pokazuje činjenica da je zbog kiše regata nakratko i prekinuta, a program drugoga dana lišen je prednatjecanja. Glavni krivac - prejak vjetar.   U izrazito tmurni prvi natjecateljski dan svjetlo su unijeli naši juniorski dvojci. Vukovarci Harald Brandt i Josip Bobinac pobijedili su u utrci juniorskih dvojaca na pariće, iako su kao treći ušli u finale. Najbolji od naše tri posade u A finalu dvojaca bez kormilara bili su drugoplasirani Jure Šarić i Antonio Čoga (VK Krka).

Trešnjevčani u konkurenciji juniora B, Leon Bulić i Luka Mandić, bili su najbolji juniorski dvojac bez kormilara, a klupski im kolege, Boris Cesarec i Domagoj Matijević, drugoplasirani dvojac na pariće (B). Croatijaš Patrik Farkaš drugi je u finalu samaca mlađih juniora. Osječanke Mia Drkulec i Lea Teuta Stojaković stigle su kao treća i četvrta veslačica u finalu ženskih juniorskih samaca, a Laura Vučanjk i Julia Ivy McCullough bile su na drugom i četvrtom mjestu u finalu samaca B juniorki.

Dino Rupčić zauzeo je šesto mjesto u A finalu seniorskih samaca, u kojem je trijumfirao (pre)iskusni Luka Špik.

Tri posade imali smo u A finalu seniorskih dvojaca bez kormilara (ukupno na regati šest naših dvojaca ‘bez’), a najbolje plasirani - osječki HVS-ovci Vjeko Kolobarić i Ante Janjić na trećem mjestu. Stjepan Pirić i Alen Banovac zauzeli su peto, a Mile Čakarun i Marin Begović šesto mjesto u finalu.

Novo(u)komponirani dubl-aduti za EP, David Šain i Mario Vekić, dva su finalna nastupa u dva dana okončali na drugom mjestu, iza srbijanskog dvojca Marjanović-Filipović koji je dobre aspiracije za sezonu potvrdio i kod nas na Croatia Openu. U konkurenciji Srbijanki i Bugarki, Valentina Plejić bila je solidna, treća, u finalu ženskih seniorskih samaca (sutradan je bila šesta od osam finalistica).

Drugi natjecateljski dan bio je u znaku većih čamaca, a iz našeg kuta gledano - i u znaku nekoliko solidnih nastupa naših juniorskih četveraca koji su najčešće prolazili kroz cilj kao drugoplasirani. Dva naša kvarteta bila su najbolja u “parićima” konkurencije mlađih juniora - prvoplasirani (Cesarec, Matijević, Bulić, Mandić), odmah do njih (Tvrtković, Habuda, Farkaš, Lesić).

Pobjedu su ostvarile i osječke juniorke A u ‘dublu’, Drkulec i Stojaković, kao i McCullough i Vučanjk u konkurenciji juniorki B. Luka Radonić bio je drugi u seniorskim samcima, iza imenjaka Špika…

Sukladno učinku, od hrvatskih snaga na beogradskoj regati izbornik je pohvalio juniorsku i mlađejuniorsku garnituru.

- Vidi se da su na dobrom putu, a prave vrijednosti pokazat će tek u sljedećem olimpijskom ciklusu. U budućnosti bi valjalo pokušati od lakih veslača u malim čamcima - Radonića, Rupčića, Kavčića, Filipovića…, ishoditi poneku olimpijsku normu. Preko lakih veslača do olimpijske norme, to dosad u povijesti našeg veslanja nismo uspjeli ostvariti. Izazov je pred nama…

Seniorske domete izbornik Šuk nije želio “secirati”. Dao je općenitu ocjenu iz koje se iznova iščitava kritika termina seniorskog PH:

- Još sam ljut zbog nepotrebnog PH u proljetnom terminu, a da je to s razlogom pokazali su i nastupi seniora na beogradskoj regati. U terminu PH izgubili smo važan regatni nastup i poremetili ritam reprezentativnih posada. Nije im trebalo iscrpljivanje i zamor u borbi za klupske bodove. Samo da se to više ne dogodi…

Prema Šukovim riječima, vikend donosi novi test (nekim) reprezentativnim kandidatima za EP, a otvorene su još dvojbe oko dvojca bez kormilara, ‘dubla’ i - eventualnog četverca bez kormilara!?

Rezultati

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu