> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

MEĐUNARODNA JUNIORSKA REGATA U MÜNCHENU

Posljednji test naših juniora uoči skorašnjeg EP-a

13. svibnja 2014. Autor: Petar Milin

Na münchenskoj olimpijskoj stazi (iz davne 1972. godine) u dva dana nastupilo je gotovo 2000 juniora i juniorki iz 12 država. Dakako, riječ je o najvećoj europskoj juniorskoj regati s tradicijom od dva desetljeća, a i o posljednjem međunarodnom testu uoči juniorskog EP-a za dva tjedna u Hazewinkelu. Hrvatsko veslanje bilo je zastupljeno s  nekoliko reprezentativnih i klupskih čamaca. Parcijalno testiranje naših juniorskih uzdanica u konkurenciji vršnjaka iz Njemačke, Austrije, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Češke, Slovenije i Poljske, čak je prešlo europske okvire. Za to su se pobrinuli veslačice i veslači iz Egipta, Tunisa i Zimbabvea.

Osim naših predstavnika s HVS-ovim znakom na grudima, na vodama pokraj Münchena veslali su i klupski čamci iz VK Medulin i VK Glagoljaš iz Omišlja. Klupski gledano, najšarolikiji naš čamac bila je zadarsko-splitsko-kaštelanska kombinacija u četvercu bez kormilara (Fillip Pedić, Josip Banović, Bernard Samardžić, Toni Čavka). HVS-ova posada veslala je u konkurenciji još 22 čamca, među kojima su bili i Nijemci, Britanci, Francuzi, Švicarci, Česi, Poljaci… Pobijedili su u subotnjoj kvalifikacijskoj skupini, potom bili treći u A finalu (najbrži Berlinčani). U nedjeljnom programu nije bilo prednatjecanja, veslalo se po skupinama, a naš je četverac ostvario drugo mjesto, iza Čeha.

U ženskom dvojcu bez kormilara Ivana Vilenica i Tea Kavčić (HAVK Mladost) imale su još šest suparnica iz Njemačke, Francuska i Poljske. U subotnjim kvalifikacijama bile su druge, u A finalu pete. U nedjeljnoj utrci stigle su treće u konkurenciji triju njemačkih, te po jednog poljskog i francuskog čamca.

U natjecanju muških juniorskih samaca imali smo dvojicu predstavnika – HVS-ova Tomislava Šaina (HAVK Mladost) i “klupskog” Davida Šišića (VK Medulin). Protiv sebe su imali više do 30 suparničkih samaca iz osam država. Prvi dan obojica su zapeli u kvalifikacijama. Četvrta mjesta u skupinama nisu im bila dovoljna za finale. Sutradan Tomislav Šain je Nijemcima pokazao pobjedničko lice, slaveći u utrci protiv domaćih snaga i Medulinca Šišića koji je stigao peti.

U ženskom samcu juniorki A Marina Kaić (VK Medulin) prvi dan se borila u konkurenciji s još 23 čamca iz Njemačke, Češke, Austrije, Francuske i Tunisa. Treće mjesto u kvalifikacijama odvelo ju je u utješna finala (na kraju druga u C finalu). Ipak, München 2014. pamtit će po nedjeljnoj pobjedi u skupinskoj utrci (bez prednatjecanja). 
Klupska joj kolegica, Margarita Stanko, u ženskom mlađejuniorskom samcu, prvi dan je bila šesta u skupini (među 28 konkurentica), potom druga u nedjeljnom nastupu.

Mlađejuniorski samac Mihael Girotto (VK Glagoljaš) u jakoj je subotnjoj konkurenciji (24 čamca iz Njemačke, Švicarske, Slovenije, Austrije…) ostvario drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini, a nedjelju završio petim mjestom u skupnoj utrci te discipline.

Osim spomenutih hrvatskih predstavnika, na münchenskoj je regati na Lijepu našu neodoljivo asociralo prezime dvojice veslača iz nama dalekog i vrlo egzotičnog Zimbabvea – Rukavina (Jose i Nicholas). Da su kojim slučajem nogometaši, već bi nastupali u opremi s crveno-bijelim kockicama...

Rezultati
Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu