> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

PRVI DIO HRVATSKOG VESLAČKOG PRVENSTVA 

HAVK Mladost seniorski prvak Hrvatske

28. travnja 2014. Autor: Petar Milin

Veslačko državno prvenstvo na Jarunu, 24. u neovisnoj Hrvatskoj, ovaj put je imalo i predznak – seniorsko. Naime, dva tjedna nakon Croatia Opena, za klupski primat u Lijepoj našoj natjecale su se samo seniorske posade, dok će mlađe dobne kategorije u jesenskom “nastavku” PH dati i ukupnog pobjednika. 

Prošlogodišnji ukupni prvaci, veslačice i veslači HAVK Mladost, ponovno su bili najbolji (77,60 bodova) u seniorskoj konkurenciji, drugi je osječki Iktus (54,80), treća Trešnjevka (20,20). Novi-stari prvak ostvario je sedam pobjeda, a posebno neobična bila je ona u samcima. Slavio je Vedran Radonić (inače, laki samac), ispred Zadranina Luke Baričevića. Vedran je tako prekinuo jednu dugu tradiciju, a nakon utrke primio je čestitku i od “kralja samaca”, trenutačno ozlijeđenoga Damira Martina (VK Trešnjevka).

- Otkad sam prvak u samcu, sve nešto lebdim, nikako dotaknuti tlo našalio se Vedran u razgovoru s Damirom. 

U ženskoj inačici samaca tradicija se drži. Poslovično najbrža bila je trešnjevčanka Marcela Milošević. U ostalim bodovno unosnijim utrkama sve je bilo uglavnom u znaku favorita.

Osječani su trijumfirali u dvojcima – Šain i Vekić u “dublu”, Kolobarić i Janjić u dvojcu “bez”. Riječki jadranaši (Plišić, Udovičić i korm. Polić) odnijeli su pobjedu u utrci dvojaca s kormilarom. Mladostašima (L. Radonić, Šitum, Šain, M. Sinković) pripali su četverci na pariće, Iktusovcima (Vekić, Šain, Kolobarić, Janjić)  četverci “bez”. Posada zadarskog Jadrana (J. Banović, Čakarun, M. Begović, Pedić i F. Banović) pokupila je bodovni šlag u konkurenciji četveraca s kormilarom.

Iako se u jednom trenutku kalkuliralo da bi utrka osmeraca mogla odlučivati o ukupnom pobjedniku seniorskog PH, puno prije te šlager-utrke prvak je bio odlučen. Mladostaši su napravili odličnu berbu bodova u lakim čamcima (pobjede Helene Pavković i Dine Rupčića u samcima, dvojice Luka - Papa i Radonića, te Krešimira Kavčića i Marijana Filipovića u dvojcima).

Dakle, nakon mladostaške “lake berbe”, posljednja utrka nije imala bitnijeg bodovnog utjecaja na ljestvicu. No, kao i prošle godine, osmerac Mladosti (oslabljen za ozlijeđenog Valenta Sinkovića) bio je brži od Iktusovog, makar je osječka posada po imenima djelovala čak i iskusnije - Šain, Vekić, Janjić, Kolobarić, Pirić… Najiskusniji sudionik ipak je veslao u pobjedničkom čamcu – neuništivom mladostašu Ivanu Rebiću utrka osmeraca “prebrzo” je došla nakon nastupa u četvercu. Prilično ga je iscrpila…

Zanimljivo je bilo i u borbi klubova za treće mjesto. Trešnjevka se tek u pretposljednjoj utrci dana - ženskim dvojcima na pariće, zahvaljujući drugoplasiranoj posadi (Karla Milošević i Žana Krakić) uspjela “zacementirati” ispred zadarskog Jadrana. U ženskom “dublu” prvakinje su osječke reprezentativke Maja Anić i Sonja Kešerac.

Seniorsko veslačko prvenstvo začinili su svojim nastupima i neumorni veterani i veteranke. Lijepo je bilo opet vidjeti na jarunskoj stazi proslavljene reprezentativce Igora Borasku, Branimira Vujevića, ili uz stazu – Marka Banovića. Ali i jednog veterana koji se još uvijek osjeća (samo) kao senior, Sinišu Skelina.

Na kraju priče, u kratkom razgovoru s izbornikom veslačke vrste, Srećkom Šukom, mogli su se čuti i kritički tonovi:

- Nije vrijeme za državno prvenstvo, ovaj termin je naprosto štetan. Umjesto nastupanja na regatama sa svim dobnim kategorijama, mi održavamo seniorsko prvenstvo. Struci na razmišljanje…

Drugo “poluvrijeme” Hrvatskog veslačkog prvenstva (kadeti i juniori) “odigrat” će se početkom listopada. 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu


Četverac na pariće najbolja sportska momčad 2013.