> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

TRIJUMF NAŠEG 'DUBLA' U FINALU SVJETSKOG KUPA U LUZERNU

Sinkovići osvojili zlato u dvojcu na pariće

13. srpnja 2014. Autor: Petar Milin Foto: © Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com

U veslačkom 'raju' na Crvenom jezeru u Luzernu Martin i Valent Sinković nastavili su vlastiti (dosad u četvercu na pariće) i zlatni niz hrvatskog veslanja u utrkama Svjetskog kupa. Finalnu utrku dvojaca na pariće naši su veslači odradili na maestralan način, ne ostavivši suparnicima ni tračak nade da im mogu pokvariti pobjedničku misiju.

Odlučnost demonstrirana na samome startu, kada su kao katapultirani krenuli u utrku, već je na 250 metara pokazala tko je 'gazda' u finalu muškog 'dubla'. Do 1500 metara prvi pratitelji našima bili su Britanci Collins i Walton, na kraju utrke tek četvrtoplasirani. Tada su krenuli finiširati Australci i Litavci, ali samo za međusobni prestiž...

- Bila je to vrlo dobra utrka u kojoj smo zacrtali plan: krenuti žestoko od samog početka. Zapeli smo bez zadrške i ostvarili plan
- pojasnio je recept uspjeha Valent Sinković.

Australci su s nešto manje od dvije sekunde zaostatka za sjajnim Hrvatima dohvatili drugo mjesto Luzerna te, uz još jedno drugo i jedno treće mjesto, postali ukupni pobjednici Svjetskog kupa. Iz tri nastupa osvojili su samo bod više od hrvatskih šampiona, bodovno maksimalnih u oba nastupa. Favorizirane Litavce u finalu Luzerna Australci su prestigli u posljednjoj četvrtini utrke (na sredini staze bili su tek peti). Upravo taj finiš donio im je bod prevage za ukupnu pobjedu. U Sydneyju su prve bodove u SK-u osvojili Cameron Girdlestone i Alexander Belonogoff, u Luzernu su priču završili McRae i Belonogoff.  

- Znali smo da je druga polovica utrke naša prilika i to smo iskoristili za iskorak u odnosu na treće mjesto u Aiguebeletteu. Pobjednike, Hrvate, upoznali smo još na SP-u U23 u Račicama 2009. godine - rekao je James McRae.

Litavci su nakon utrke bacili 'rukavicu izazova' braći Sinković za kolovoški SP.

- Hrvati su otpočetka bili vrlo brzi, a nešto kasnije i mi smo se uključili u borbu. Srest ćemo se ponovno u Amsterdamu i možemo im biti izazivači u sprintu - poruka je litavskog štrokera Sauliusa Rittera.

Svjetski prvaci, Norvežani Nils Jakob Hoff i Kjetil Borch pobijedili su u utješnom B finalu za sedmo mjesto u Luzernu. Kako stoje stvari, oni će krajem kolovoza definitivno dobiti nasljednike na svjetskom tronu. Zadrže li naši aduti formu, nasljednici Hoffa i Borcha stići će iz Hrvatske...

Rezultati finala dvojaca na pariće na 3. SK-u u Luzernu:
1. HRVATSKA (M. i V. Sinković) 6:19.12, Australija 6:21.41, 3. Litva 6:21.78, 4. V. Britanija 6:23.67, 5. Njemačka 6:29.08, 6. Novi Zeland 6:38.49.


> snimka utrke

http://www.worldrowing.com/photos-videos/videos/2014-world-rowing-cup-iii-m2x

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP juniora - Hazewinkel


Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu