> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

HRVATSKO VESLANJE PONOVNO NA KROVU SVIJETA

Martin i Valent Sinković svjetski prvaci u dvojcu na pariće!

31. kolovoza 2014. Autor: Petar Milin Foto: © worldrowing.com

Hrvatski veslači opet su na svjetskom tronu! U finalnoj utrci seniorskog SP-a u Amsterdamu fantastični hrvatski dvojac na pariće Martin i Valent Sinković na iznimno je uvjerljiv način osvojio zlatno odličje.

Prva posada u povijesti koja je u toj disciplini izveslala dva kilometra za manje od šest minuta (5:59.72, u polufinalu SP-a) sjajno je zaključila nastup na amsterdamskoj svjetskoj smotri. Sinkovići su kao iz katapulta startali u borbu za odličja na regatnoj stazi Bosbaan i već na 250 metara imali su pola duljine čamca prednosti, a na sredini staze konkurenti su zaostajali i za cijelu duljinu čamca. Suvereno su odradili drugu polovicu utrke i prošli kroz cilj s vremenom 6:00.52, približivši se svome novopostavljenom svjetskom rekordu.

S pristojne udaljenosti, s četiri sekunde prednosti uoči ulaska u ciljnu ravninu, pobjednički je dvojac promatrao žestoku borbu za srebrno odličje. Talijani Romano Battisti i Francesco Fossi (6:04.42) u fotofinišu su bili brži od Australaca Jamesa McRaea i Alexandera Belonogoffa (6:04.43)…

- Uživao sam u utrci. Ostali čamci držali su se izjednačeno u liniji iza nas i mi smo ih promatrali. To je najbolji način za gledanje Svjetskog veslačkog prvenstva – našalio se štroker našeg “dubla” Valent Sinković.

Svjetsku slavu Martin i Valent Sinković stekli su trostrukim naslovom svjetskog prvaka u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom, najprije na SP-u do 23 godine 2009. u češkim Račicama, potom dva puta u elitnoj seniorskoj konkurenciji - u Karapiru na Novom Zelandu 2010. i u južnokorejskom Chungjuu 2013. godine. S četvercem su osvojili i broncu na SP-u 2011. na Bledu te olimpijsko srebro na londonskim Igrama 2012. godine.

Ni mjesec dana nakon olimpijskog srebra (sredinom rujna 2012.), Sinkovići su prvi put zaveslali u dvojcu na pariće u međunarodnoj konkurenciji. Na Europskom prvenstvu u Vareseu (Italija) osvojili su zlatno odličje, ispred Talijana i Nijemaca. Lakoću pobjeđivanja u toj disciplini demonstrirali su i na SP-u u Amsterdamu, unatoč dvomjesečnoj trenažnoj stanci Valenta Sinkovića (zbog ozljede) tijekom ove sezone. Trener Nikola Bralić vrhunski ih je pripremio na Peruči i na Jarunu. U bogatoj kolekciji trofeja nedostaje im još samo olimpijsko zlato…

Hrvatski veslački savez čestita Martinu i Valentu Sinkoviću te treneru Nikoli Braliću!

Rezultati posljednjeg dana SP-a u Amsterdamu

> nastupi hrvatskih veslača na SP seniora


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP juniora - Hamburg


SP seniora do 23 godine Varese


3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu