> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

FINALNI DAN EUROPSKOG PRVENSTVA U POZNANU

Damir Martin na briljantan način osvojio europsko zlato!

31. svibnja 2015. Autor: Petar Milin | Foto: Josip Posavec

Fenomenalni veslački reprezentativac Damir Martin odveslao je čudesnu utrku u finalu muških samaca na Europskom prvenstvu u Poznanu i na briljantan način osvojio zlatnu medalju. Drugi put u dva dana pobijedio je na europskim vodama gotovo nedodirljivog Čeha Ondreja Syneka, te - oprostite na izrazu – “razvalio” i ostatak konkurencije, predvođene (pre)trofejnim Norvežaninom Olafom Tufteom. U roku od dvadesetak sati Damir Martin je korigirao i samoga sebe u postavljanju rekorda europskih prvenstava. Subotnje rekordno ostvarenje, 6:47.35, “ubrzao” je na sjajnih 6:41.65, nagnavši veslačke poklonike na pitanje: gdje su krajnje granice Trešnjevkina Vukovarca!?

U finalnoj utrci hrvatski je samac bio vodeći već nakon 200 metara, za početak u društvu Litavca Mindaugasa Griškonisa, europskog prvaka iz Varesea 2012. godine, kada je Martin osvojio srebro. No, Litavac je do sredine staze ispao iz borbe za odličja (utrku je završio s više od minute zaostatka za pobjednikom). Tada se u borbu za zlato svom snagom uključio Čeh. Synekov napad izazvao je Martinov pojačani ritam, što je rezultiralo maestralnim odgovorom - “lomljenjem” suparnika, solo veslanjem u posljednjoj dionici staze i “samačkim” ulaskom u cilj. Gotovo za pet sekundi (duljinu i pol čamca) ostavio je iza sebe Syneka (6:46.40), koji je u završnici jedva odbio Tufteov (6:46.61) napad na srebro… Kakva utrka, kakav šampion!

- Opet sam bio fokusiran isključivo na samoga sebe, na svoj zaveslaj. Snaga je došla od treninga i napornog rada ove sezone. Znao sam da mogu brzo veslati i da se svatko tko me želi pobijediti mora dobro namučiti. Sve je odrađeno kako treba i  sretan sam jer sam uspio napraviti izvedbu baš kakvu sam želio… Negdje na 1000 metara osjetio sam kao vodeći u utrci da mi ne mogu ništa i rekao sam sebi: dečki, ja idem do kraja– rekao je u osvrtu na europsko zlato Damir Martin.

Europa je dobila novog kralja veslačkih samaca! Potvrdili su to i legendarni skifisti - Olaf Tufte i Ondrej Synek, kada su na pobjedničkom postolju podignuli na ramena nasljednika na europskom tronu - Damira Martina. Vlasnik olimpijskog zlata iz Pekinga 2008. (Tufte) te pekinškog i londonskog olimpijskog srebra (Synek) na fantastičan su način iskazali divljenje i počast novom vladaru discipline samac.

Ostale hrvatske uzdanice na EP-u nastupile su u utješnim finalima. Muški dvojac bez kormilara Marin Begović i Ante Janjić završio je nastup na europskoj smotri četvrtim mjestom u B finalu (ukupno 10. u Europi), dok su sestre Marcela i Karla Milošević ukupno 11. posada Starog kontinenta u disciplini ženskih dvojaca bez kormilara.


> Rezultati

> Nastupi hrvatskih posada na EP seniora

> Najbrža izveslana vremena hrvatskih posada na velikim natjecanjima


Autor slika: Josip Posavec

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Europsko prvenstvo juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''