> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

14. MEĐUNARODNA REGATA

Dvostruko slavlje osmeraca Oxforda na Svetom Duji

10. svibnja 2015. Autor: Robert Radica / SD

Veslači i veslačice Sveučilišta Oxford slavili su na 14. studentskoj regati Svetog Duje održanoj jučer na regatnoj stazi u Spinutu ispred Gusarovog doma. Nisu sa Oxforda dopustili nikome blizu, iako su same utrke bile izuzetno dobre, ali uzvrata za rezultate na Temzi nije bilo, Cambridge je u obje utrke ostao iza svoj stoljetnih sportskih rivala. 

Da će utrke na Spinutu biti jako zanimljive pokazao je sami uvod, prvenstvo splitski fakulteta u kojem je Kineziologija doslovno u foto-finišu bila bolja od FESB-a. Niti polufinala nisu prošla bez napetih borbi za plasman u završni sekstet kod sveučilišnih osmeraca. Najavljivani pohod nizozemskog Laidena koji su „nabrijani“ stigli u Split okončan je u polufinalu gdje su na kraju ostali u skupini četvrti, izgubili su od Zagreba za manje od sekundu, tek jedan zaveslaj ali dovoljno da budu „ispod crte“. No zato s polufinalne utrke pokazale da su Oxford i Cambridge jako ozbiljno shvatili zadaću na Spinutu, iako u različitim skupinama pobjedama su najavili veliko finale.

Prve su na stazu izašle djevojke i pokazale što znači rivalitet. Od samog starta povukle su cure sa Oxforda i Cambridgea jako, nisu se odvajale. Dapače s obzirom da su bile u susjednim stazama vidjeli smo i taktičko nadmudrivanje kormilara koji su se držali jako blizu, gotovo na dodir veslima pa ih sudački brod zastavicama upozoravao i odvajao. Tako su odradile djevojke cijelu utrku i tek u završnici su djevojke sa Oxforda slavile za sekundu prednost, tek dva-tri zaveslaja su bile brže u cilju.

- Izuzetna utrka, izvrsna, vrlo naporna i uzbudljiva. Drago mi je da sam bila dio ove pobjedničke posade. Uz to obranile smo i naslov pobjednica sa Temze što nam je jako važno. Što se mene tiče ovo mi je posljednja utrka, gotovo je sa aktivnim veslanjem, karijera je okončana pobjedom na najbolji način. Inače nisam prvi put u Splitu, dolazila sam i prije ovdje na odmor, a grad me uvijek iznova oduševljava – kazala je nakon utrke dvostruka olimpijska pobjednica i višestruka svjetska prvakinja Amerikanka Caryn Davies, štorkerica Oxforda.

Istu utrku, gotovo uvlas isti scenarij bio je i u muškoj konkurenciji, od samog starta odvojili su se Oxford i Cambridge, veslači Oxforda su imali blagu prednost koju su u završnici samo malo povećali, za pobjedu, treću uzastopnu na Spinutu.

- Vrlo smo sretni, pobjeda nad Cambridgeom zbog tradicije i rivalstva je uvijek važna, popuštanja nema. Split nam je predivan svake godine mlađim veslačima kažemo što ih sve lijepo očekuje u ovom gradu, nije to samo utrka, nego kompletan doživljaj. Meni je ovo zadnja studentska utrka, uskoro ću diplomirati, ali bi mogao doći s legendama, to bi mi bilo jako drago – ispričao nam je Sam O'Connor kapetan Oxforda.

Split je bez obzira na plasman u utrkama finalnima kod osmeraca pobijedio. Kao pravi domaćin nastupao je u finalima i ostao na posljednjem mjestu. No nema mjesta nekom razočaranja. Dapače.

- Mi smo pobjednici jer smo i ovom regatom pokazali da se naš projekt vezan uz sport na Sveučilištu razvija pravim smjerom. Ova masovnost, entuzijazam veliki su korak naprijed za naše Sveučilište. Nije ovo samo natjecanje, ovo je stvaranje mreže poznanstva, stvaranje prijateljstva sa sveučilištima po Europi. Dobri smo domaćiin, svi to prepoznaju i rado dolaze kod nas, ali nas i rado pozivaju što je velika dobit akademskog sporta, ali i općenito studentskog života, kroz sport kao važan sadržaj – kazao nam je rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović.Semafor na Spinutu

Muški sveučilišni osmerci

Oxford (Michael Di Santo, James O'conno, Henry Goodler, Joshua Bugajski, Tom Swartz, James Cook, Iain Mandale, Samuel O'Connor, kormilar Laurence Harvey) 2:31.342
Cambridge (Clemens Auersperg, Joshua Hooper, Alexander Leichter, Matthew Jackson, BLake Parsons, Ben Ruble, Henry Hoffstot, Jasper Holst, kormilar Ian Middleton) 2:33.687
Zagreb (Lovro Anzulović, Tomislav Rubinjoni, Karlo Bilić, Marijan Filipović, Dino Rupčić, Ivan Rebić, Josip Milić, Luka Pap, kormilar Matej Čeh) 2:36.366

4. Aachen 2:37.871, 5. Novi Sad 2:42.879, 6. Split 2:47.127

Ženski sveučilišni osmerci

1.Oxford (Caryn Davies, Nadine Graedel Iberg, Alice Windo Carrington, Erin Wysocki Jones, Camilla O'Driscoll, Michaelle Pearson, Lucinda Foote-Short, Emiy Reynolds, kormilar Laurence Harvey) 3:03.488

2. Cambridge (Daphne Martschenko, Holly Game, Izzy Vyvyan, Claire Watkins, Caroline Reid, Ashton Brown, Kirsten van Fossen, Daisy Gomersall, kormilarka Katie Klavenes) 3:04 567

3. Hamburgh (Nele Abrams, lea Piepenbrink, Maria Buhne, Carmen Nolden, Teresa Hulsmann, Sarah Guy, Mara Kolker, Maike Nimmrich, kormilarka Kaja Brecht) 3:07.454

4. Budimpešta 3:16.255, 5. Zagreb 3:25.587, 6. Split 3:45.265

Prvenstvo splitskog sveučilišta: 1. Kineziološki fakultet 2:22.328, 2. FESB 2.22.809, 3. Pomorski 2:26.825, 4. GAF 2.37.913.

TROSTRUKA POBJEDA

Oxford slavio i u utrci legendi

Utrkom legendi, koja se danas točno u 12 sati održala u splitskoj luci, završen je program 14. Međunarodne veslačke regate Sveti Duje. Dvjema uzastopnim pobjedama izvoljevanim na regatnoj stazi duljine 222 metra - od gata Sv. Nikole do Matejuške - legende Oxforda preuzele su titulu pobjednika, tako uveličavši jučerašnju dvostruku krunu svojih mlađih kolega.

„Istina je da je Oxford danas i jučer pobijedio, ali na ovoj utrci najveći su pobjednici veslanje i grad Split, čiji građani svake godine naprave atmosferu koju samo Split može napraviti. Što reći nego zahvaliti svima i pozvati vas dogodine na 15. Regatu Sv. Duje“ – izjavio Luka Grubor, olimpijac i jedna od najvećih legendi Oxforda.

Legende Oxforda u sastavu Jan Herzog,Matt Smith, Alastair Heathcote, Luka Grubor, Sam o'Connor, Michael di Santo, Ian Mandale, Henry Goodier i Lawrence Harvey slavile su pobjedivši u dvjema utrkama nad ekipama Splita i Cambridgea. Domaćini u sastavu Denis Boban, Vladimir Topić, Nenad Tvrdić, Tihomir Franković, Siniša Skelin, Jure Mrduljaš, Milan Ražov, Silvio Šupić, Josip Reić, osvojili su drugo, dok je ekipa Cambridgea, koju su činili Toby Garbett, Ben Smith, Josh Pendry, Caryn Davies, Dan Rix, Alex Sharpe, Mike Thorpe, Katie Klavenes, utrku legendi završila na trećem mjestu.
Zaključak je ovo veslačkoga vikenda u kojemu je Sveučilište Oxford sve što se osvojiti moglo, a u kojem je grad Split prenio ugođaj utrke na Temzi svojim građanima i brojnim gostima.

Podsjetimo, na regatnoj stazi u Spinutu, jučer je na utrci sveučilišta, Oxford osvojio  prva mjesta u muškoj iženskoj konkurenciji, slaveći ispred Cambridgea, a od hrvatskih se predstavnika najbolje plasiralo Sveučilište u Zagrebu osvojivši treće mjesto. 
 

 

 

> Više o svemu na facebook stranici regate

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

1. Regata Svjetskog kupa - Bled


Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''