> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

ZAVRŠENA DRUGA REGATA SVJETSKOG KUPA U VARESEU

Sinkovići uvjerljivo do zlata, laki samac Radonić vrlo dobar - četvrti

21. lipnja 2015. Autor: Petar Milin | Foto: worldrowing.com

Najbolji svjetski dvojac na pariće, Martin i Valent Sinković, nastavio je dokazivati nedodirljivost u svjetskoj konkurenciji. Novo zlato osvojeno je uvjerljivim trijumfom i vrlo respektabilnim rezultatom (6:10.21) u finalnoj utrci 2. regate Svjetskog kupa u talijanskom Vareseu.

Apsolutni favoriti najboljim su vremenom izborili i ulaznicu za finale, a njihova fantastična lakoća pobjeđivanja vjerojatno je obeshrabrila za sučeljavanje njemački ‘dubl’, pobjednike bledske regate SK-a, Stephana Krügera i Marcela Hackera (Krüger je s pričuvom Leineweberom završio kao drugi u B finalu). Sinkovići su u finalu veslali “svoju utrku” - s jakim startom i suverenim držanjem vodeće pozicije. Već na 500 metara imali su sekundu i pol prednosti, na pola staze - više od tri sekunde. U drugom dijelu staze posade iza hrvatskog čamca izgledale su kao prilično izjednačena konkurencija iz neke druge utrke. “Fratelli” Sinković uveslali su u cilj s velikih šest sekundi prednosti ispred Australaca Jamesa McRaea i Alexandera Belonogoffa (6:16.39). Treći su stigli Talijani Romano Battisti i Francesco Fossi (6:18.10).

- U razgovoru s trenerom Bralićem uoči utrke rekao nam je da će biti super, pobijedimo li sa šest sekundi prednosti. Dakle, na nama je bilo samo izvršiti taj plan - rekao je Martin Sinković, uz dodatak da su bez obzira na neugroženost od konkurencije veslali maksimalno kako bi se uvjerili u stanje forme i trenutačnih mogućnosti.

I iz tabora drugoplasiranih Australaca stigao je zaključak da su se željeli uvjeriti gdje su u odnosu na najjače posade devet tjedana uoči SP-a. Sada su i praktično saznali koliko su daleko iza svjetskih prvaka i rekordera. Neka daleka galaksija…

Drugi naš veliki adut u finalnom danu Varesea, samac Damir Martin, zauzeo je šesto mjesto (7:03.85) u žestokoj konkurenciji svjetske skifističke elite. Pobijedio je olimpijski pobjednik iz Londona, Novozelanđanin Mahe Drysdale (6:45.22), ispred Kubanca Angela Fourniera Rodrigueza (6:46.71) i Bjelorusa Stanislava Ščarbačenije (6:49.40). Bjelorus je tri četvrtine utrke bio vodeći, ali pokazalo se da su iskustvo i dobra taktika važniji od sirove snage. Svjetski prvak, Čeh Ondrej Synek, i Britanac Alan Campbell bili su ugledno društvo našem Damiru Martinu izvan pobjedničkog postolja.
Budući da je solidno ušao u utrku, a potom ubrzo izgubio svoj prepoznatljivi ritam, činilo se da je Damir Martin ozlijeđen. On je kratkom izjavom nakon utrke otklonio tu mogućnost:

- Nije me zadesila ni ozljeda, ni slabost. Naprosto trebam ispucati ove loše utrke i loše dane da mi ne smetaju poslije u daljnjim natjecanjima…

U konkurenciji lakih samaca obraz hrvatskog veslanja osvjetlao je Luka Radonić, koji je ostao nadomak postolja. Četvrto mjesto u A finalu (7:00.82) prvi je boravak vrijednog mladostaša u svjetskoj eliti ove discipline. Inače, njegovo vrijeme izveslano u polufinalu (6:50.83) najbolje je ikad izveslano od jednog hrvatskog veslača u ovoj disciplini. Budući da Luka ima “dovoljno malo” godina, to bi mu trebala biti i dugoročnija ulaznica u elitu. U Vareseu je slavio Francuz Pierre Houin (6:51.88), ispred Slovaka Lukasa Babača (6:56.54) i Nijemca Maxa Rögera (6:58.00). Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je na 2. Svjetskom kupu nastupilo 19 lakih samaca.

Aktualne perjanice hrvatskog ženskog veslanja, sestre Karla i Marcela Milošević, zauzele su peto mjesto u B finalu discipline dvojac bez kormilara, što znači da su ukupno 11. posada druge postaje Svjetskog kupa (od ukupno 15 čamaca). I one su na regati, kao i Luka Radonić, izveslale najbolje hrvatsko vrijeme u ovoj disciplini (7:10.45) do sada.

Treća, finalna regata Svjetskog kupa, na kojoj braća Sinković mogu do ukupne pobjede u dvojcu na pariće, na rasporedu je od 10. do 12. srpnja 2015. godine u veslačkom “hramu” na Crvenom jezeru u Luzernu.

> Nastupi hrvatskih veslača na regatama Svjetskog kupa

> Pregled najbrže izveslanih vremena hrvatskih posada na velikim službenim natjecanjima

Razgovor s braćom na regati u Vareseu - worldrowing.com

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''