> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NOVO SVJETSKO ZLATO HRVATSKOM VESLANJU

Martin i Valent Sinković ponovno na krovu svijeta, D. Martin peti

6. rujna 2015. Autor: Petar Milin | Foto: worldrowing.com

Veslačko zlato ponovno stiže u Hrvatsku! Novom sjajnom izvedbom, u finalnoj utrci SP-a u francuskom Aiguebeletteu, braća Sinković obranili su naslov svjetskih prvaka u dvojcu na pariće, približivši se i po vremenu (6:03.33) rubovima vlastitog veslačkog savršenstva.

Svjetska veslačka braća br. 1 od starta finalne utrke pokazala su konkurenciji da ih zanima samo najsjajnije odličje. Krenuli su odlučno i nezadrživo, podizali su broj zaveslaja sve dok nisu stekli značajnu prednost za nedodirljivost na čelnoj poziciji. Pojačali su ritam i u samoj završnici, demonstrirajući nadobudnim pratiteljima da im je i finiš veliki adut, ali se - zbog uvjerljivih pobjeda - u prošlih petnaestak mjeseci nisu imali potrebe iscrpljivati u njegovoj primjeni. Do sredine staze prvi pratitelji su im bili Nijemci Marcel Hacker i Stephan Krüger, potom Litavci Rolandas Mascinskas i Saulius Ritter koji su i ostali drugoplasirani (6:05.31), točnije - “prekratki” za duljinu čamca. Novozelanđani Robert Manson i Christopher Harris stigli su treći (6:06.73).

- Savršen je osjećaj biti na krovu svijeta, znamo da je to potvrda našeg rada i odricanja. Bili smo sigurni u sebe i kontrolirali smo utrku u kojoj su nas odlični konkurenti dodatno pogurnuli prema zlatu– poruka je Martina Sinkovića.

O daljnjim ambicijama nešto više je rekao zlatni štroker Valent Sinković:

- Nakon ovog zlata možemo se potpuno usmjeriti prema Riju. Ponosni smo na svoje trofeje i ne mislimo ostati na sadašnjoj kolekciji…

Najbolji hrvatski skifist, Damir Martin, zauzeo je peto mjesto (7:04.48) u finalu samaca. Otpočetka se vidjelo da ovo neće biti dan za veliki Damirov pothvat. Ne samo zbog “svemirske” konkurencije… Nije bilo one lakoće zaveslaja pa se zaostatak povećavao do te mjere da i fantastični finiš u stilu Damira Martina ne bi rezultirao mjestom na postolju. Sa šestog mjesta nije se moglo bliže od petoga. Europski prvak iz Poznana u prvom je planu imao vizu za OI u Riju de Janeiru, što je i ostvario plasmanom u finale. Ulazak u svjetski Top 5 u Aiguebeletteu bit će mu nova injekcija samopouzdanja za najvažniji događaj u samačkoj karijeri…

Finale muških samaca imalo je spektakularnu završnicu jer se u posljednjoj četvrtini staze pretvorilo u “dvoboj titana”. Branitelj naslova, Čeh Ondrej Synek (6:54.76), slomio je u samom finišu olimpijskog pobjednika, Novozelanđanina Mahea Drysdalea (6:55.10). Bronca je pripala Litavcu Mindaugasu Griškonisu (6:57.64). Tek za podsjetnik: novi, stari svjetski prvak bio je u nekoliko utrka ove sezone prinuđen stisnuti ruku boljemu od sebe - Damiru Martinu!

Sestre Karla i Marcela Milošević završile su nastup na SP-u na ukupnom 18. mjestu. U utrci C finala stigle su šeste (7:28.48). Prethodno je laki samac Luka Radonić 11. mjestom na SP-u ulio solidan vjetar u krmu hrvatskog veslanja u lakim čamcima. Muški dvojac bez kormilara David Šain i Mario Vekić 27. je posada svijeta.

> Rezultati

> Nastupi hrvatskih veslača na SP seniora

 

Povodom osvajanja naslova svjetskih prvaka, predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop, uputili su Martinu i Valentu Sinković čestitku;

Bravo svjetski prvaci!

Čestitamo vam na novom naslovu svjetskih prvaka. Vaša ponovljena pobjeda u dvojcu na  pariće divna je nagrada za sportsku darovitost, upornost i kontinuiran rad na rezultatu u sportu koji je dio hrvatskog sportskog bogatstva. Čestitamo na potvrdi puta za Olimpijske Igre 2016. Hrvatska olimpijska obitelj zahvaljuje vam na promociji hrvatskog sporta i na uzoru mladim naraštajima". 

 

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''