> Veslački portal

> Hrvatski veslački savez



Kontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 







 

POVIJESNI USPJEH HRVATSKOG VESLANJA NA OI U RIJU

Martin i Valent Sinković osvojili olimpijsko zlato!

11. kolovoza 2016. Autor: Petar Milin

Nitko ih nije mogao zaustaviti na putu u sportsku besmrtnost! Dvije godine trasirali su put i sjajnim rezultatima uvjeravali sebe (i nas) da su sposobni to napraviti. Martin i Valent Sinković donijeli su prvo veslačko olimpijsko zlato neovisnoj Hrvatskoj, a ujedno hrvatskom veslanju olimpijsko zlato nakon duge 64 godine. Legendarni četverac bez kormilara splitskog Gusara (Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić) iz 1952. godine dobio je društvo na najsjajnijim stranicama naše veslačke (i sportske) povijesti…

Olimpijski finale dvojaca na pariće u Riju de Janeiru 2016. godine donio je utrku za pamćenje. “Croatian brothersi” krenuli su u svome stilu - jako, odlučno, nezadrživo, jer oni su došli po olimpijsko zlato, svi drugi da im ga pokušaju preoteti… Nakon najboljeg starta na izrazito valovitoj podlozi, ostvarili su pola duljine čamca prednosti na prvih 500 metara. Ostali su vodeći i na drugom prolazu, ali ubrzo žestoko napadnuti od Litavaca Mindaugasa Griškonisa i Sauliusa Rittera koji su na 1500 metara imali i malu prednost. To je samo dodatno motiviralo dvostruke svjetske prvake i svjetske rekordere s crveno-bijelim kvadratićima na dresovima pa su podsjetili tko je planetarni gazda u disciplini dvojac na pariće. Silovitom završnicom slomili su Litavce (slomili bi u tim trenucima i plovila na motorni pogon) te s pola duljine čamca ili više od sekunde prednosti uveslali u - besmrtnost (6:50.28). Bronca je pripala Norvežanima Olafu Tufteu i Kjetilu Borchu (6:53.25).

- Naš SAN danas je uz naš trud, naša odricanja i vjeru u sebe postao STVARNOST! Imali smo svoj san i nismo mu dozvolili da nestane. Četiri smo godine sanjali, vjerovali, radili. USPJELI SMO!!! Govorili ste nam da smo superheroji, a znali smo da superheroji nemaju pravo na pogreške. Hvala vam sto ste vjerovali u nas i bili uz nas. Idemo dalje, stvarati nove snove i ciljeve, zajedno – poruka je u kojoj su hrvatski zlatnici saželi svu veličinu olimpijskog pothvata u Brazilu.

Naravno, nisu zaboravili ni zahvaliti se treneru Braliću, bez kojeg sve to ne bi bilo moguće ostvariti. I službeno najboljem svjetskom veslačkom treneru, Nikoli Braliću, olimpijsko zlato predstavlja kompletiranje bogate trofejne riznice, nakon što je sudjelovao u kovanju olimpijske bronce osmerca u Sydneyju 2000. godine i kreiranju olimpijskog srebra u četvercu na pariće (braća Sinković, Damir Martin i David Šain) prije četiri godine u Londonu.

Braća Sinković približili su se brojci od 30 pobjedničkih utrka zaredom, a kraj tog niza nije na vidiku pa će s njihovim budućim nastupima stići još puno radosti i odličja od najplemenitije kovine za hrvatski sport.

Oni su svoj san i svoju olimpijsku misiju ispunili. Na redu je samac Damir Martin. “Treći brat”, kako su ga Sinkovići znali nazivati, borit će se za finale dan kasnije od predviđenog programa, dakle - u petak, 12. kolovoza 2016. u 14.50. Uspije li u tome (a tko ima pravo sumnjati u njega), u borbi za odličja veslat će u subotu od 15.32. Jedno je sigurno: na putu prema olimpijskoj kolajni Damir Martin neće imati protiv sebe dvojicu trofejnih skifista - Litavac Griškonis i Norvežanin Tufte uzeli su kolajne u dvojcima na pariće, družeći se na olimpijskom postolju s vladarima te discipline - braćom Sinković. Bit će da su birali lakši put do kolajne!?

Dva hrvatska veslačka odličja na istim olimpijskim igrama - kakva bi to bila sportska priča! Dosad neispričana…

SNIMKA UTRKE I PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

----> http://sport.hrt.hr/347509/rio2016/stream-finalna-utrka-dvojaca-na-parice

Ovako se jučer u klubu HAVK MLADOST pratilo osvajanje prve veslačke zlatne olimpijske medalje:

 

----> Nastupi hrvatskih veslača na OI

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima