> Veslački portal

> Hrvatski veslački savez



Kontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 







 

ZAVRŠEN 34. VESLAČKI CROATIA OPEN NA JARUNU

Dva dana vrhunskog sportskog nadmetanja i druženja

9. travnja 2017. Autor: Petar Milin

Oko 1200 veslačica i veslača iz 12 država (sedam nacionalnih reprezentacija) u dva dana je prodefiliralo jarunskom regatnom stazom, dajući vlastiti obol 34. izdanju naše najveće regate - Croatia Openu. Vrijeme ih je dobro poslužilo, posebno u nedjeljnom programu, dok je tijekom subote proljetni ugođaj djelomice pokvario vjetar, stvarajući valove na stazi.

Hrvatski junak ovogodišnjeg Croatia Opena bio je fenomenalni mladostaški olimpijac Martin Sinković koji je slavio najprije u samcu, a sutradan i u ‘dublu’ - s mladim Lukom Baričevićem. Najavljivani skifistički dvoboj “Martin vs. Martin” izostao je jer je “europski kralj samaca”, srebrni olimpijac Damir Martin prihvatio poziv klupskih kolega da za oproštaj od dresa VK Trešnjevka zavesla s njima u osmercu. Dakako, učinio je to kao član pobjedničke posade u toj utrci...
  
Za novi trijumf u samcu Martin Sinković  je imao prilično jaku konkurenciju - s Markom Marjanovićem iz Srbije, nekoliko poznatih nam Estonaca (iz četverca na pariće) i Davidom Šainom. Marjanović je stigao drugi u okviru dvije sekunde zaostatka… Sinković je najavio skorašnji povratak brata Valenta u trenažni proces što bi značilo i povratak najbolje svjetske veslačke braće na “veliku pozornicu”. Nadamo se i nastavku dominacije…

Naš najbolji laki samac, Luka Radonić, imao je vjerojatno i jače rivale u subotnjem finalu, “pretplatnike” na postolja - Slovaka Lukasa Babača i Slovenca Rajka Hrvata. Takav je bio i redoslijed, nakon uvjerljive Lukine pobjede. Ostat će mu tek mala gorčina zbog posljednjeg mjesta u “dublu” s Babačem. Ali, važno je bilo probati… Kod mlađih seniora najbolji u samcu, od naših veslača, bio je Luka Baričević na četvrtom mjestu. Pobijedio je Slovenac Nik Krebs.

Seniorski dvojci bez kormilara pripali su srpskim posadama. Prva je bila posada Veslačkog saveza Srbije (Vasić-Bedžik) ispred posade Partizana (Đerić, Lazić). Najbolji hrvatski predstavnici bili su Bernard Samardžić i Danijel Plišić na trećem mjestu.

Drugi hrvatski bratski par kojeg definitivno čekaju svjetla “velike pozornice” - Iktusovi Patrik i Anton Lončarić, ostvarili su juniorsku pobjedu u dvojcu ‘bez’ s fascinatnih 6:41.70. Možda malo prerano, ali fantastični Lončarići okušali su se i kao seniori - bili su drugi u nedjeljnom finalu dvojaca ‘bez’, iza iskusne srpske posade Vasić-Bedžik. Nezahvalno je izdvajati hrvatske junakinje i junake s ovakvih regata jer uvijek se dogodi da netko (nenamjerno) bude izostavljen. Ipak, teško je ne spomenuti sjajnu Valentina Plejić (pobjednicu ženskih samaca) te najbolju - s Teutom Leom Stojaković - u ženskim dvojcima. Nešto slično priredila je i Ošjakova juniorka Josipa Jurković - zlatna u samcu, potom sa sestrom Ivanom još i u juniorskom dvojcu na pariće. Sve pohvale zaslužuje i najbrži juniorski samac, croatijaš Patrik Farkaš, koji je sutradan s Karlom Habudom “pokorio” i juniorski ‘dubl’, kao i pobjednici Grahovčeva memorijala, Gusarovi B juniori (Bedalov, Tonković, Kuko, Grubiša, Majić, Vuković, Borković, Fabjanac i kormilar Balek)… Valja spomenuti i ženski juniorski dvojac bez kormilara u sastavu Bruna Milinović i Izabela Krakić, koje su odnijele pobjedu u utrci ženskih seniorskih dvojaca.

Nedjelja je donijela i pobjedničke nastupe – gusaraša Karla Borkovića u samcu juniora B, te kombiniranog četverca bez kormilara A juniora Iktusa, Krke i Istre (Garma, Gojanović Rakić, Grgić i Ipsa). Naravno, imali smo uspjeha i u kadetskom uzrastu, što se najbolje može vidjeti u dolje predočenim rezultatima…

Izvrsnu utrku odveslali su Martin Sinković i Luka Baričević u seniorskom dvojcu na pariće, a u utrci seniorskih četveraca bez kormilara pobjedu je odnijela posada beogradskog Partizana ispred posade Hrvatskog veslačkog saveza (Samardžić, Mikulić, Šain, Mikulić).

Kad smo kod kadeta – na 34. Croatia Openu dogodila se neobična simbolika.  Finalni dan u subotu otvorile su pobjedom članice ženskog kadetskog ‘dubla’ iz susjedne Slovenije, Ela Bajec i Ruby Čop. Potonja veslačica (sutradan najbolja i u samcu!) kći je legendarnog Iztoka Čopa s kojim je osjetila i boravak na olimpijskom postolju (u Ateni 2004.). Doduše, na njegovim ramenima kao jednogodišnja mezimica pri uručenju srebra trofejnom slovenskom ‘dublu’ Čop - Špik. Događaj s otvorenja subotnjih finala dokaz je popularnosti i postojanosti jarunskog Croatia Opena, jer na njega, eto, dolaze i aktivno sudjeluju čak i novi naraštaji etabliranih imena svjetskog veslanja. Do iduće godine i novog spektakla!

> Rezultati 34. Croatia Opena

> Foto galerija

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA