> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

JUBILARNO 10. IZDANJE MARATONA VUKOVAR-ILOK

Svi putevi vode u Vukovar, a oni veslački potom u Ilok

27. rujna 2013. Autor: Vinko Knežević |

Poklonici veslanja u subotu će doći na svoje na krajnjem hrvatskom istoku. Na programu je jubilarni deseti Veslački maraton Vukovar-Ilok, koji se od 2004. godine redovito održava u znak sjećanja na osnivanje legendarne 204. brigade HV-a (23. rujna 1991.). Čak 32 člana HVK Vukovar izgubili su život u Domovinskom ratu ili se još i danas vode kao nestali pa je ovaj događaj ujedno i sjećanje na njih.

Unatoč kriznim vremenima, i danas je u gradu heroju veslanje jedna od najsjajnijih sportskih zvijezda vodilja, a slavu HVK Vukovara pronose "neki novi klinci", poput Ivane Krkljuš ili braće Brandt... Maratonska utrka osmeraca do Iloka, u duljini od 36 kilometara (više od sat i pol u čamcu), umnogome pomaže popularizaciji veslačkog sporta u Vukovaru. Tako će biti i ove subote...    

Sukladno prijavama, svi su izgledi da će konkurencija biti vrlo slična prošlogodišnjoj sa 16 osmeraca. Među posadama gradova prijavljeni su Dubrovnik, Kaštela, Zadar, Osijek i domaćin Vukovar. Veterani će veslati s desetak čamaca i zasigurno puno kombinacija. Najbrojniji su Zagrepčani - čak četiri posade Mladosti, Trešnjevka i Nova. Tradicionalno, tu su Zadrani (VK Jadran) i Osječani (VK Iktus), a međunarodni karakter ovom događaju dat će nastupi veterana slovenske Izole i mađarskog Mohacsa. Pohvale za sportsku odvažnost (već samo za prijavu!) zaslužuju studentice  Sveučilišta u Rijeci, koje su prijavile osmerac u tzv. otvorenoj kategoriji. Prošle godine pothvat su napravile juniorke iz nekoliko domaćih klubova. Njihov je osmerac na kraju bio sedmi u ukupnom redoslijedu.

Među onima koji će ove subote "zaploviti" Dunavom bit će i  proslavljena veslačka imena, poput Branimira Vujevića i kormilara Silvija Petriška, članova legendarnog olimpijskog osmerca iz Sydneyja (2000.). Za veteranski nastup prijavljena je i talijanska veleposlanica u RH, Emanuela d' Alessandro, kao i brojni uspješni poduzetnici..., a maratonu će nazočiti i slavonska polovica posade četverca na pariće, aktualni svjetski prvaci - Damir Martin i David Šain. 

Ipak, "katica za sve" Veslačkog maratona Vukovar - Ilok, Boris Martin, kao najzanimljivije goste 10. izdanja najavljuje supružnike Schulze iz Dresdena. Achim i Heike roditelji su Karla Schulzea, člana njemačkog četverca na pariće koji je prošle godine u Londonu osvojio olimpijsko zlato (ispred naše posade), te srebro na nedavnom SP-u u Južnoj Koreji (iza naše posade). Vukovar je idealan grad i za ovakve veze - ljuto sportsko rivalstvo pretvoreno u prijateljstvo, uz produbljivanje tih odnosa kroz sportsku feštu na Dunavu i onu, delicijsku, koja će uslijediti na cilju u Iloku.

Svečanost otvaranja maratona je u 9.30 ispred vukovarskog veslačkog doma, a start utrke je u 11.30.   

> Stanje prijava


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica