> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

PRVI DAN 31. CROATIA OPENA NA JARUNU

Martinu Sinkoviću utrka samaca i rekord jarunske staze

12. travnja 2014. Autor: Petar Milin

Međunarodna veslačka regata Croatia Open na Jarunu u svom je 31. izdanju okupila natjecatelje iz 14 država, a takva konkurencija svakako bi trebala biti jamstvo i za obilje kvalitetnih utrka. 

U najatraktivnijoj utrci prvoga dana regate snage su međusobno odmjerili trojica naših londonskih olimpijaca (Martin, M. Sinković i Vekić) te po jedan slovenski (Špik) i estonski (Taimsoo), a za šestu ulaznicu za finale pobrinuo se srbijanski reprezentativac Vasić. Uvjerljiv trijumf s oko 11 sekundi prednosti ostvario je član posade najboljeg svjetskog četverca na pariće, Martin Sinković iz HAVK Mladost. Drugi je stigao Miloš Vasić (6:53.47), a treći Damir Martin (6:55.08) iz VK Trešnjevka. Sa 6:42.53 pobjednik utrke Martin Sinković kreirao je najbolje ikad izveslano vrijeme jednog hrvatskog veslača u skifu te novi rekord jarunske staze. Dosadašnji rekord bio je u vlasništvu Damira Martina (6:42.94) s Croatia Opena 2011. godine. Treba li spomenuti da je Sinkovićev vremenski utrošak za ovu pobjedu vrhunski rezultat i u svjetskim okvirima!?

- Jako dobro sam radio za novu sezonu i zadovoljan sam pobjedom. Znam da ovo nije Damirova realna kvaliteta, da je bio u ful formi, bila bi to tijesna utrka – rekao je Martin Sinković nakon premijernog trijumfa u finalu seniorskih samaca, koji se od prošle godine naziva Memorijalom Slavka Matoca.

- Važno je zvati se Martin! – izjavio je trećeplasirani Damir Martin, koji je nakon četiri godine izgubio finale samaca na Croatia Openu. Veslački “kralj samaca dodao je da mu nedostaje 400 do 500 kilometara treninga jer tek se vratio veslanju nakon višemjesečne ozljede leđa. 

Četvrti je stigao Mario Vekić iz Iktusa (6:57.36) koji je u prijepodnevnim kvalifikacijama zatvorio vrata finala Davidu Šainu, također članu najpoznatijeg hrvatskog veslačkog kvarteta.

Četvrti naš srebrni olimpijac iz londonskog četverca, Valent Sinković, zbog ozljede (stres fraktura rebra) nije nastupio pa mu je preostala samo uloga čestitara. Pojašnjavajući Damiru Martinu kako nije navijao protiv njega, nego za brata Martina, Valent je izrekao i vrlo duhovit komentar:

- I ja ću već za sljedeću utrku promijeniti ime u Martin…


Zanimljivo je bilo i u finalu ženskih seniorskih samaca. Šveđanka Ana Malvina Svennung, koja se s reprezentacijom već nekoliko tjedana nalazi na pripremama u Hrvatskoj, pobijedila je (sa 7:41.08) u utrci ispred najbolje hrvatske skifistice, Marcele Milošević (7:44.55) iz Trešenjevke. Bio je to ujedno i Šveđankin revanš našoj Marceli za poraz otprije dva tjedna na Zagreb Openu. U seniorskim dvojcima bez kormilara dva zlatna odličja izborili su članovi osječkog Iktusa. Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić (6:39.65) bili su najbrža muška posada, a trofejne reprezentativke u ovoj disciplini - Maja Anić i Sonja Kešerac (7:19.13), zadržale su primat kod seniorki.

Memorijalna utrka Niko i Jure bila je u znaku litavskog juniorskog dvojca bez kormilara Ferdinanda Querfelda i Christopha Seifriedsbergera koji je slavio ispred vršnjaka iz Turske i Srbije. Trofej Grahovčeva memorijala (osmerci mlađih juniora) pripao je mladostašima.

Od domaćih snaga u mlađim dobnim kategorijama za izdvojiti je pobjedu mladostaša Tomislava Šaina u finalu juniorskih samaca (7:19.34). Šain je slavio u konkurenciji od čak 66 čamaca. Možda je to početak nove veslačke priče pod naslovom: Važno je prezivati se Šain…


> Rezultati 1. dana


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - 2. dan


Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu


Četverac na pariće najbolja sportska momčad 2013.